Livarot au lait cru

Calvados Koe Rauwmelks

3,9539,50 / kg

Herkomst
Calvados, Normandië, Noord-Frankrijk. De Livarot is familie van de Camembert en is een van de oudste kazen van Normandië. Aan het einde van de 19e eeuw was het de kaas die in Frankrijk het meest geconsumeerd werd. Door zijn hoge voedingswaarde stond hij toen der tijd bekend als “Armeluis vlees”.

Smaak
Hij heeft een roodoranje korst die niet alleen afkomstig is van de rode bacteriecultuur die op de korst gesmeerd wordt, maar ook van de vruchten van de orleaanboom. Deze zorgen voor zijn sterke geur en volle, pikante smaak.

Bijzonderheden
De Livarot wordt gebonden met 5 bandjes zegge riet, om te voorkomen dat hij uit elkaar valt tijdens het maakproces. Hierdoor wordt hij ‘de kleine kolonel’ genoemd; de bandjes staan symbool voor de vijf strepen op de schouders van een kolonel. Tegenwoordig zijn deze bandjes er meer om de traditie in stand te houden dan voor praktisch nut.

Wissen