Tete de Moine

3,5535,50 / kg

Herkomst
Berner, Jura, Zwitserland. Tête de Moine is frans voor monnikshoofd. De kaas kent dan ook zijn oorsprong bij de monniken van Abbay de Bellelay in Saicourt. Daar zijn al notities van de kaas sinds 1192. Tegenwoordig wordt de kaas nog maar gemaakt door een beperkt aantal producenten.

Smaak
De kaas is halfhard, donkergeel en heeft een bruingele geribbelde korst. Bijzonder aan deze kaas is dat hij niet gesneden wordt, maar geschaafd. Tegenwoordig wordt dat gedaan met een girolle. Dit schaafinstrument is ontworpen in 1982 en zorgt ervoor dat de kaas zich vormt tot rozetjes wanneer er cirkels gemaakt worden met de zwendel. De Tête de Moine is een rokerige harde kaas met de structuur van een bergkaas. Door de typische krullen te draaien komt de smaak en geur los.

Bijzonderheden
Deze kaas is geschikt voor zwangere vrouwen. Sinds 2001 is de kaas toegelaten als beschermd lokaal product (Appelation d’Origine Protegée) onder de naam Tête de Moine, Fromage de Bellelay

Wissen