Saint-Nectaire

3,2032,00 / kg

Herkomst
Puy-de-Dôme, Auvergne, Midden Frankrijk.

Deze kaas kent een lange geschiedenis. In de middeleeuwen werd de voorganger van de Saint-Nectaire (Fromage de Gléo) gebruikt als betaalmiddel voor boeren. Ze betaalden hun pacht ermee. In de 16e eeuw was het een zeer geliefde kaas, maar in de eeuwen daarna liep de Saint-Nectaire achter in de ontwikkeling ten opzichte van andere Franse kazen. Er werd nieuw leven in geblazen tijdens de Napoleontische oorlogen. De soldaten die in Nederland geweest waren kwamen met nieuwe ideeën voor de kaasproductie. De kaas werd op het boerenbedrijf zelf geproduceerd en door de geïsoleerde ligging van de boerderijen werd de kaas niet wijd verspreid. De leegloop van het platteland zorgde er in de eerste helft van de 20e eeuw dan ook voor dat de productie terug liep. Momenteel wordt er weer zo’n 5500 ton per jaar gemaakt.

Smaak
Tijdens de rijping wordt de Saint-Nectaire regelmatig gewassen met pekelwater en gedraaid. Hij krijgt daardoor een grijsbruine, soms rode korst met lichtgele vlekken. In de zomer en herfst is de kaas op zijn best omdat hij dan gemaakt wordt van zomermelk. Als de koeien vers gras eten is de melkkwaliteit op z’n best en komen de gras- en botertonen het best tot hun recht. De Saint-Nectaire heeft een uitgesproken aardse geur, maar is mild en nootachtig van smaak.

Bijzonderheden
Heeft sinds 1979 het AOC-keurmerk.

Wissen