Pélardon

4,10

Herkomst
Lozère, Languedoc-Roussilon, Zuid-Frankrijk. Van de vele namen waaronder het kaasje bekend is geweest (Pélardon, Paraldon, Pélardou, en Péraudou) is alleen de naam Pélardon overgebleven. De kaas wordt nog steeds ambachtelijk op de boerderij gemaakt. Slechts een beperkt deel (zo’n 25%) wordt bij de grotere coöperaties gemaakt.

Smaak
Het gebied waar de kaas vandaan komt is een arm, bergachtig gebied. De geiten die er rondlopen zijn vaak relatief klein en geven 500 tot 1000 liter per jaar. De kaas wordt nog steeds op de klassieke manier gemaakt. De melk mag niet verwarmd of behandeld worden. Na 11 dagen krijgt de Pélardon een natuurlijke korst en kan hij geconsumeerd worden. Het is dan een fris kaasje met romig zuivel en kruidig van smaak. Je kunt er echter ook voor kiezen om de kaas door te laten rijpen. De korst zal dan donkerder worden, het zuivel steviger en de smaak beduidend pikanter. De kruidige smaak komt omdat de Alpine-geiten op de kruidige weides van de Chevennen grazen.

Bijzonderheden
Heeft het AOC-keurmerk sinds 2000

Wissen