Aflevering 1: Geitenkaas & rauwe melk

In Kaas de podcast nemen kaasjongens Joppe en Lieven je mee in de wereld van kazen en hun makers. Neem plaats aan de keukentafel van culinair experts en leer in het eerste seizoen hoe je zelf een kaasplank samenstelt.
In deze eerste aflevering proeven ze met smaakkenner Joël Broekaert een kaasplankje met alleen maar geitenkazen. Traditioneel gezien is dat namelijk waar je een kaasplank mee begint. Ze gaan op reportage naar Jubbega, waar Doetie Trinks op een unieke wijze rauwmelkse geitenkaas maakt. Ook hebben ze het over rauwe melk, brood en crackers, drinken ze cider, en leer je hoe je kaas goed snijdt.
Als je mee wil proeven heb je nodig:
Een Lytse Witte en een Chabichou de Poitou, zowel lekker rijp als helemaal ingedroogd.
Luisteren:

Lytse Witte
Herkomst
Jubbega, Friesland, Nederland. Doetie heeft een kleine kudde Toggenburger geiten bij haar huis. Ze maakt verschillende zachte en harde kazen met kruidenkorst met prachtige Friese namen als Lytse Wite (kleine witte) en Grute Gryze (Grote Grijze). Doetie maakt haar kazen in de kleine kaasmakerij op haar erf. Smaak De geiten van Doetie grazen rondom de boerderij. Ze lopen daar in graslanden die niet worden bestrooid met kunstmest. In het gras groeien zo’n 50 verschillende soorten kruiden. Dit proef je terug in de kaas.
Smaak
De Lytse Witte heeft een mooie, frisse smaak met fruitige en geitige tonen. De kaas is mooi rul van binnen.

Chabichou du Poitou
Herkomst
Charente, Poitou-Charentes, Zuid-West Frankrijk.
Smaak
De Chabichou heeft een natuurlijke schimmelkorst met compact zuivel aan de binnenkant. Het is een frisse, niet ziltige kaas en heeft sinds 1990 het AOC-keurmerk. Chabichou is een verbastering van het Arabische “Chebli”. De Sarancenen zijn in de achtste eeuw tot Frankrijk doorgedrongen. Toen ze uit Frankrijk werden verdreven lieten ze naast de geiten als melkdier ook een recept voor geitenkaas achter.